Persbericht

Tekstvak2

 

Doelstelling van de stichting is om te komen tot aanlichting van de monumentale panden en bouwwerken in de binnenstad van Alkmaar.

 

Maandag 12 november 2012 wordt het Huis van Achten door de Samba (Stichting Aanlichting Monumentale Binnenstad Alkmaar) aangelicht.
Het Huis van Achten is eigendom van een stichting en het beheer is in handen van een regentencollege.
De kosten van aanlichting worden betaald door de Samenwerkende Ondernemersvereniging Alkmaar.
De gemeente Alkmaar is toezichthouder en projectbegeleider van de aanlichting in de stad.
De aanlichting is uitgevoerd door de fa. Hartog uit Heiloo.

Het Huis van Achten is het derde hofje dat door sponsoring wordt aangelicht. Eerder werd het Wildemanshofje aangelicht door De Schot Groep uit Alkmaar en het Hofje van Splinter door de Rabobank Alkmaar.

Het Huis van Achten.
Dit hofje werd in 1657 gesticht door Johan van Nordingen. De heer van Nordingen bepaalde in zijn testament dat het tehuis zou worden ingericht als tehuis voor zes, zeven of acht oude mannen. Het werd uiteindelijk acht. Vandaar de naamstelling in de volksmond.
De beelden in de gevel aan de zijde van de Gedempte Nieuwesloot geven de bestemming, ouderenhuisvesting, aan.
Ten tijde van de bouw was de Nieuwesloot nog niet gedempt. De ingang van het hofje is daarom aan de Lombardsteeg te vinden.
Het hofje wordt thans niet meer bewoond door oude mannen maar wordt gebruikt voor jongerenhuisvesting.

De Samenwerkende Ondernemersvereniging Alkmaar.
Deze vereniging zal op termijn worden opgeheven. Het batig saldo van de vereniging wordt gebruikt om projecten te sponsoren die bijdragen in de "uitstraling" van de gemeente Alkmaar.
Het bestuur heeft enkele jaren geleden de aanlichting van de Hofstraatbrug en Brillesteegbrug mogelijk gemaakt.

De Ko Hartog Elektrotechniek
Ko Hartog Elektrotechniek is ruim 80 jaar actief in het aanleggen, installeren en onderhouden van openbare verlichting en verkeersregelinstallaties.
Het bedrijf is uitgegroeid tot een begrip in de regio Noord Holland. Ook in de rest van Nederland werkt het bedrijf steeds meer samen met overheidsinstellingen. Met particuliere instellingen worden projecten uitgevoerd zoals de aanlichting van panden in de binnenstad van Alkmaar. 

 

Gemeente Alkmaar
De afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente Alkmaar zorgt voor de projectbegeleiding en is tevens toezichthouder bij de diverse aanlichtingsprojecten in de binnenstad van Alkmaar.

Samba
De Samba is een stichting die is opgericht om te komen tot het aanlichten van monumentale panden en bouwwerken in de binnenstad van Alkmaar.

Door aanlichting van panden wordt tevens vervuiling (aanplakken en graffiti) tegen gegaan en wordt extra veiligheid op straat geboden.

Het bestuur is opdrachtgever voor de diverse projecten in de stad.
Op de site van de Samba wordt een overzicht gegeven van de projecten die al zijn uitgevoerd.

Op dit moment zijn er besprekingen gaande over de aanlichting van het Grand Hotel Alkmaar en Brasserie Zegels aan de Gedempte Nieuwesloot 36.
Deze panden zullen op korte termijn worden aangelicht.

Voor het pand Doelenstraat 25 hoek Ged.Nieuwesloot, restaurant Steak, is een proef gehouden om de ingang aan het Doelenstraat aan te lichten.

In onderzoek is de aanlichting van;
Kennemerstraatweg 11 en 13 Huize Tesselschade
Koorstraat hoek Heul, vestiging van Hugo Boss (v/h Ned.Bank)
Zilverstraat hoek Ged.Baansloot, het Kasteeltje.

De Samba heeft meerdere projecten in beeld die slechts tot uitvoering kunnen worden gebracht als er sprake is van sponsoring.

Indien u belangstelling heeft om uw pand te laten aanlichten en de mogelijkheden wilt bespreken
kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Samba, Bob Heusy.
E-mail b.heusy@upcmail.nl of 072 - 511 97 80 of 06 - 108 94 970

 

BMH08112012SAMBA

Terug naar Actueel